Industrial Consumer Finance Office
兴业消费金融总部办公

Architects|atelier mearc

Location|Shanghai

Architect in charge|Zhou Wei

Design team|Xu Xiwen, Yang Shuyu, Wang Qi,

Area|4926sqm

Project Year|2017

This head office is located in a super high-rise building in Lujiazui, Shanghai.

位于陆家嘴一栋超高层写字楼内的兴业消费金融总部办公,拥有一个十分特殊的外部环境。

auto_2237.jpg

waiting area ©Liang Shan


The building’s eastside lies three important buildings of Shanghai, i.e. Jin Mao Tower, SWFC and Shanghai Center. Its northside is IFC and Shanghai Oriental Pearl Tower, and westside Huangpu River. Standing in the office and looking to the east, a special experience would arise that you feel completely immersed in the right place of financial center in Shanghai.

从它的地理位置可以看到,写字楼的东侧是上海三大重要建筑——金茂大厦、环球金融中心和上海中心大厦;北侧是国金中心和东方明珠;西侧则是黄浦江。基于这样的地理位置,从消金的办公空间向东面望去,那里就形成一个独特景观,三大建筑的风貌一览无余,让人产生一种完全置身于陆家嘴这一金融产业聚集地之中的感觉。

9

window area ©Liang Shan


In this project, the main purpose is bring the unique geographical position indoor and the interaction between outdoor and indoor environment.

在这个项目进行的过程中,主要处理的是如何将独特的地理位置在室内得到呈现,室外如何影响室内。

10

working area ©Liang Shan

13

rest room ©Liang Shan


This is also one of the three results accomplished. The other two are high-density working area and complex functions of space usage.

这也是作为最终设计完成后达成的三个结果之一,另外两个则是高密度办公区域,以及空间承载复杂的功能。

11

working area ©Liang Shan

6

meeting room ©Liang Shan

7

meeting room ©Liang Shan

16

meeting room ©Liang Shan

12

meeting room ©Liang Shan

15

working area ©Liang Shan

5

working area ©Liang Shan

14

working area ©Liang Shan

4

working area ©Liang Shan


The head office is spread in two separated floors. There are several highlights from indoor structure. ‘viewing platform’, though there is no actual platform stretching out, the indoor layout makes ‘sightseeing’ as if it is outdoor. When viewers move, sight changes at the same time. It is how peoples’ behavior get connected with urbans cape.

消金总部办公分布在写字楼的高低两个不同楼层。从室内构建来看,比较直观的有以下几个亮点。“观景台”——虽然没有露出室外的平台,但面向东侧三座建筑这一城市景观,在室内布局上采用了一些方法使“观景”的体验犹如在室外进行,随着观赏者的位置移动,视野也在不断变化,人的行为与城市景观产生联系。

8

window area ©Liang Shan


‘Walk path’ is a penetrating space placed in the lower-story entrance. It ensures interconnected vision and at the same time, feel spacious and bright.

“展示步道”——一个贯穿的空间位于低层区域的入口处,提供了贯通的视野和宽敞明亮的空间体验。

1

reception ©Liang Shan

2

waiting area ©Liang Shan


IDC on the higher-story. The big screen is composed with 33 screens organized by 3 lines 11 columns.

“数据中心”——设置在高层区域的数据中心,由3排11列共33块49寸液晶拼接屏组成,随时通报公司大数据实时动态,为业务部门提供支持。

17

data center ©Liang Shan